-
شماره ركورد
12420
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
12420
-
پديد آورنده
محمد علي طبرسا
-
عنوان
گونه شناسي خانه هاي سنتي در بافت تاريخي گرگان و برگرفت اصول و راهكارهاي راهبردي آنها
-
مقطع تحصيلي
دكتري
-
رشته تحصيلي
معماري - معماري
-
سال تحصيل
آبان ماه 1392
-
تاريخ دفاع
آبان ماه 1392
-
استاد راهنما
دكتر غلامحسين معماريان - دكتر اصغر محمد مرادي
-
چكيده
چكيده
مسائل و مشكلات طي مسيرصحيح براي حل معضلات بافت هاي تاريخي و فرهنگي و بناهاي تاريخي ارزشمند باعث شده است كه انديشمندان اين حوزه موضوعات را از جنبه هاي مختلفي مورد ارزيابي قرار دهند، مسلماً سنگ بناي انواع مقايسه ها و قضاوت ها در بين جوامع، داشتن پيشينه تاريخي است كه با نگاه صحيح به معماري گذشته و ترجيحاً از طريق گونه شناسي مي توان آسانتر به مقصود موردنظر دست يافت . كه البته اين خود مي تواند يك مزيت براي كشورها و ملت ها باشد .
فرضيات پژوهش رساله بر پايه شناخت گونه ارزشمند تاريخي فرهنگي است كه مي بايد پاسخ درست به مسائلي همچون اشراف و مسئله فرهنگي و نورگيري و از همه مهمتر جلوگيري از يكنواختي و خسته كنندگي زندگي و كسالت هاي ناشي از يكجا نشيني را ارائه نمايد كه براي درك صحيح يافتن پاسخ درست اين تحقيق از روش هاي مختلف از جمله روش تحقيق كمي و كيفي و بصورت تركيبي به سنجش موضوعات ميان متغيرهاي خود مي پردازد، از جمله مهمترين فرضيات و سئوال تحقيق ، الگوي حياط مركزي را در بعضي از اقليم ها مانند اقليم گرگان چگونه مي توان توجيه كرد؟ و يا وجود فضاهاي زمستانه و تابستانه و سكونت گردشي در خانه در شهرهاي مناطق معتدل همانند گرگان كه ضرورت مناطق گرم و خشك را ندارد چه مي تواند باشد ؟ به منظور اثبات فرضيه پژوهش، تلاش بر آن گرديده است كه با شناخت گونه و بررسي ابعاد آن به لحاظ كالبدي و الگوي طرحواره آن با لحاظ فرضيات تحقيق، ارزيابي و بررسي جهت ارائه راهكارهاي كالبدي و آنچه كه در يك طرحواره مورد توجه است استخراج و ارائه و درنهايت پاسخ آن ارائه گرديد. همچنين اولويت هايي جهت بهبود كيفيت زندگي بر اساس شناخت الگوها و گونه ها بيان شده است. اين پژوهش و نتايج برآمده از آن نشانگر اين مسئله است كه الگوي حياط مركزي يك الگوي فرا اقليمي وبوده كه براي پاسخ گويي به مسائل مختلف از جمله اقليمي و فرهنگي و ... ميباشد، مي توان چنين استنباط نمود كه پتانسيل هاي فراوان طرحواره اي وكالبدي ، اين الگو را فراگير نموده و به همين جهت مي توان در تمام مناطق اقليمي گرم ، سرد و معتدل به لحاظ نقش هاي فرا اقليمي اش ملاحظه نمود. در پايان بايد عنوان شود كه آنچه نتايج اين رساله را از ديگر مطالعات مشابه متمايز مي كند علاوه بر بررسي و شناخت گونه و بصورت خاص گونه گرگاني اين نتيجه حاصل شده كه :
1-گونه حياط مركزي مي تواند پاسخگوي نياز اشراف، محرميت، نورگيري ، قابليت ساخت امروزي و موضوعات فرهنگي و ... را داشته باشد.
2-گونه حياط مركزي فرا اقليمي است.
3-گونه حياط مركزي در گرگان با حركت درون خانه اي موجب ايجاد تنوع و از بين بردن يكنواختي در زندگي را با هدف پويايي و رفع كسلي ايجاد مي نمايد.
4- قاعده ارتفاع يكسان در مناطق مسكوني كوششي است درجهت محافظت فضاي مسكوني و حريم خصوصي مسكن از ديد غير كه برگرفته از روح قوانين فرهنگ اسلامي است.
كلمات كليدي : گرگان – بافت تاريخي– الگوهاي اقليمي- استنباط- برگرفت راهبردي
-
لينک به اين مدرک :