چكيده
چكيده
امروزه رقابت شديد بين توليد كنندگان و همچنين افزايش سطح نوآوري، كاهش دوره عمر محصولات و از بين رفتن مرز بين كشورها براي كمپاني هاي بزرگ باعث شده است كه طراحي، توليد و پخش محصولات به صورت پيوسته و با اهداف گوناگوني دنبال شود و عواملي مهمي چون انواع ريسك ها در طراحي هاي كلان براي زنجيره ها در نظر گرفته شوند. با توجه به فرصت ها و تهديدات موجود در عرصه تجارت جهاني و ارزيابي توان سازمان در رويارويي با ريسك ها، اين عرصه از اهميت انكار ناپذيري برخوردار است.
امروزه مديران با شرايط ناشناخته تر و ريسك هاي جديدي روبرو مي شوند كه لازم است خود را براي مديريت فعال و موثر آنها آماده سازند،اينگونه ريسك ها اغلب به دلايل مختلفي نظير پديده هاي طبيعي، سياسي، اجتماعي،صنعتي، تغيير سياست هاي تامين كنندگان و ... به وجود مي آيد.
در حالت كلي، پروژه طراحي شبكه با مشخص كردن جايگاههاي مكانيابي و ظرفيتهاي مورد نياز براي تسهيلات جديد و برنامهريزي خريد، توليد، توزيع و نگهداري محصولات مواجه است. اين پروژه مقدار زيادي سرمايه را به خود اختصاص ميدهد. تسهيلاتي كه الان مستقر ميشوند انتظار ميرود كه براي دوره زماني طولاني مدتي به كار گرفته شوند. از اينرو پيكربندي پايدار شبكه زنجيره تأمين به موضوعي مهم و حساس در مديريت زنجيره تأمين تبديل شده است. در اكثر حالات، فرض ميگردد كه سيستم همواره به صورت صحيح عمل مينمايد و تسهيلات بهگونهاي جايابي ميشوند كه گويي هيچگاه دچار نقص و خرابي نميشوند. حال آنكه، در دنياي واقعي، همواره تسهيلات در معرض خرابي قرار دارند و امكان دارد با افزايش تعداد سفارش ها ميزان خرابي و يا توليدات محصولات معيوب آنها بيشتر شده و قابليت اطمينان آنها كاهش يابد.
در اين پاياننامه، چگونگي خدمترساني به مشتريان با درنظر گرفتن خرابي و يا توليد محصولات معيوب در تسهيلات با توجه به افزايش ميزان سفارشات، تحت عنوان قابليت اطمينان بيان ميشود. در اين پايان نامه در دو فصل اول مرور ادبيات بسيار جامعي انجام مي شود، در فصل اول، كليت مدلهاي جايابي و معرفي اجمالي از قابليت اطمينان بيان ميشود. در فصل دوم، مرور ادبيات مربوط به حوزه قابليت اطمينان در زنجيره تامين بيان مي شود و در فصل سوم مدلهاي پيشنهادي بيان شده و در فصل چهارم با استفاده از روشهاي حل پيشنهادي، مدلها حل شده و مورد تجزيه و تحليل قرار ميگيرند. در پايان در قالب فصل پنجم، پيشنهادات آتي از زمينه مورد تحقيق، بيان خواهد شد.
واژههاي كليدي: مكانيابي تسهيلات، زجيره تأمين، قابليت اطمينان، احتمال خرابي، وقفه
Keywords: Facility Location, Supply Chain, Reliability, Disruption, Allocation