چكيده
چكيده
به دليل محدود بودن منابع انرژي حاصل از سوختهاي فسيلي، و نيز با توجه به افزايش سريع تقاضاي انرژي و هزينههاي آن در جوامع مدرن، تلاش براي به كارگيري و گسترش استفاده از منابع نو و تجديدپذيرِ انرژي مانند انرژي باد، فتوولتائيك خورشيد، امواج دريا و انرژي زمين گرمايي در جهان هر روز بيشتر ميشود. يكي از راههاي بهرهبرداري از اين منابع انرژي، استفاده از پمپهاي زمينگرمايي است.
از طرفي قيمت تمام شده طرح، مزيت هاي نسبي و محدوديتهاي موجود جهت اجراي طرح، ضرورت تحليل پروژهها به صورت اقتصادي و لحاظ كردن برآوردهاي مالي را موجب ميشود.
از ديگر سو، در جهان پيرامونِ امروز، ضرورت بقا و زندگي سالم، توجه به مسائل زيست محيطي را براي نسل بشر بيش از پيش ضروري كرده است. به صورتي كه در تعاملات پولي-مالي بينالمللي اعتبارهايي همچون اعتبار كربن و يارانههايي توسط برخي كشورها جهت گسترش فناوريهاي پاك و انرژيهاي تجديدپذير فراهم آمده است.
در اين پايان نامه، با در نظر گرفتن اعتبار كربن در بازار جهاني، ضمن تعريف سه طرح مختلف، سيستم پمپ حرارتي زمين گرمايي جايگزين سيستم بويلر موجود شدهاست و توسط نرم افزار Proform از سه ديدگاه فني-مهندسي، اقتصادي، و زيست محيطي مورد بررسي قرار گرفته است. بدين منظور، يك ساختمان مسكوني 4 طبقهي 12 واحدي واقع در شرق تهران به عنوان مورد مطالعاتي (case study) در نظر گرفته شده است.
طبق نتايج فني كار، طي 15 سال طول عمر پروژه، ميزان مصرف انرژي با سيستم جايگزين مذكور، TJ9/21 كاهش داشتهاست كه اين مقدار معادل است با كاهش مصرف بيش از 575 هزار مترمكعب گاز طبيعي. همچنين در اين مدت ميزان انتشار CO2 كاهش چشمگيري يافته است؛ به طوري كه در مجموع 2600 تن معادل CO2 از ميزان كل گازهاي گلخانهاي حذف گرديده است. همچنين در اين مدت حدود 1,760 ميليون ريال از هزينههاي اجتماعي كشور كاسته ميشود.
در نهايت با توجه به خطاي بيش از 50 درصدي نتايج اقتصادي طرح در ايران نسبت به محاسبات صورت گرفته با نرمافزار Proform، پيشنهاد ميشود نتايج همواره با معيارهاي سطح تكنولوژي و ساير شرايط روز كشور تحليل شوند و قبل از انتخاب اين سيستم در ايران با شركتهاي داخلي فعال در اين زمينه مشورت فني-اقتصادي لازم صورت پذيرد.
واژههاي كليدي: پمپ حرارتي – تحليل تكنواكونوميك (فني-اقتصادي) – تحليل زيست-محيطي (اعتبار كربن)، تأسيسات تهويه مطبوع