-
شماره ركورد
14996
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
14996
-
پديد آورنده
نويد نديمي
-
عنوان
توسعه مدل ريسك تصادفات آزادراه ها با استفاده از تكنيك تداخل ترافيك
-
مقطع تحصيلي
دكتري
-
رشته تحصيلي
عمران
-
سال تحصيل
تابستان 1394
-
تاريخ دفاع
تابستان 1394
-
استاد راهنما
دكتر حميد بهبهاني
-
دانشكده
عمران
-
چكيده
چكيده
ايمني ترافيك يكي از مهم¬ترين موضوعات در حيطه مهندسي راهوترابري بوده و حجم زيادي از تحقيقات گذشته و آتي را همواره به خود اختصاص مي¬دهد. دليل اصلي اين توجهات اين است كه ايمني با جان افراد سر و كار داشته و تبعات منفي نظير فوت، جرح و زيان مالي به همراه دارد. تاكنون تمركز اصلي در تحليلهاي مرتبط با ايمني ترافيك، عمدتاً بر استفاده از داده¬هاي تصادفات رخداده در يك نوع تسهيلات ترافيكي بوده است. براي اين منظور نياز به داده¬هاي كافي مربوط به 3 تا 5 سال گذشته جهت ارائه مدل-هاي پيشبيني تصادفات و يا تحليل وضعيت حال حاضر تسهيلات مورد مطالعه است؛ اما وابستگي اين شيوه به داده تصادفات و مشكلات متعددي كه در رابطه با تهيه داده و اعتبار آنها (بهويژه در ايران و كشورهاي در حال توسعه) وجود دارد منجر به پيدايش روش جديدي به نام تكنيك تداخل ترافيك جهت تحليل ايمني بدون وجود داده تصادفات و تنها بر اساس مشخصات خرد جريان ترافيك در هر نوع تسهيلات گرديده است.
در اين رساله، سعي شده تا چارچوب كاملي براي بهكارگيري تكنيك تداخل ترافيك با استفاده از شاخصهاي ايمني جايگزين تصادفات، در آزادراه¬ها براي محاسبه ريسك برخورد (تركيب احتمال و شدت برخورد) ارائه شود. در اين چارچوب مدل¬هائي براي محاسبه احتمال برخوردهاي جلوبهعقب (در شرايط تعقيب خودرو) و احتمال برخوردهاي زاويه¬اي (در شرايط تغيير خط) ارائه گرديده است. در اين مدل¬ها مواردي نظير در نظر گرفتن زاويه برخورد، در نظر گرفتن تغييرات در مشخصات حركتي وسايل¬نقليه، در نظر گرفتن آستانه بحراني ديناميك براي شاخص¬ها، در نظر گرفتن تغيير مقدار شاخص¬ها در يك بازه زماني، ارائه شاخص¬ جديد جهت در نظر گرفتن سناريوهاي پرخطر در آينده نزديك و تركيب كردن شاخص¬ها با منطق فازي به لحاظ نوآوري لحاظ شده است. همچنين براي محاسبهشدت برخوردها، مدلي بر اساس تغييرات انرژي جنبشي و اصل بقاي تكانه بهكار گرفته شده است.
از روش ارائه شده در اين رساله مي¬توان براي تعيين ريسك، جهت تحليل وضعيت هر نوع تسهيلات ترافيكي در شرايط قبل و بعد از ساخت استفاده كرد. همچنين از ساير كاربردهاي روش تحقيق پيشنهادي به استفاده از چارچوب پيشنهادي در خودروهاي هوشمند به عنوان راهبرد اعلام هشدار جهت جلوگيري از انواع برخورد و نيز شناسائي رانندگان با رفتار تهاجمي ميتوان اشاره كرد.
كليد واژه: تكنيك تداخل ترافيك، ايمني، منطق فازي، شاخص جايگزين تصادفات، ريسك، آزادراه
-
لينک به اين مدرک :