چكيده
چكيده
با رشد روزافزون شبكه¬هاي اجتماعي و محبوبيت آن¬ها بين كاربران وب، مباحث مربوط به تجزيهوتحليل اين شبكه¬ها، موردتوجه بسياري از پژوهشگران قرارگرفته است. يكي از انواع شبكه¬هاي اجتماعي، شبكه¬هاي اعتماد است كه در آن¬ها روابط، بيانگر مفاهيمي از قبيل اعتماد ( يا دوستي) هستند. اين شبكه¬ها با چالش¬هاي زيادي مواجه هستند كه ازجمله اين چالش¬ها مي¬توان به تعامل با كاربران ناشناساشاره كرد. با توجه به حجم زياد كاربران، چالش تعامل با كاربران ناشناس يكي از مهم¬ترين چالش-هاي پيش¬رو در شبكه¬هاي اعتماد است و بهمنظور رفع آن، مي¬توان به كمك روش¬هايي مقادير اعتماد به اين كاربران ناشناس را پيش¬بيني كرد.
در اين پژوهش، پس از بررسي مفاهيم اعتماد و كاربردهاي پيش¬بيني اعتماد، به دسته¬بندي روش¬هاي موجود براي حل مسئلهيپيش¬بيني اعتماد پرداخته شده است. در اين راستا، روش¬هاي پيش¬بيني اعتماد را به سه دسته¬ي كلي روش¬هاي پيش¬بيني اعتماد در شبكه¬هاي دودويي، روش¬هاي پيش¬بيني اعتماد در شبكه-هاي علامت¬دار وروش¬هاي پيش¬بيني اعتماد در شبكه¬هاي ارزشي تقسيم كرده¬ايم. روشي كه در اين پژوهش ارائه شده است، از روش¬هاي پيش¬بيني اعتماد در شبكه¬هاي علامت¬دار است و به اين منظور از يك شبكه¬ي دولايه كمك گرفته شده است كه در آن بار معنايي روابط در هريك از لايه¬ها متفاوت است. سپس با استفاده از مركزيت گره¬ها در شبكه¬ي دو لايه¬ي مذكور، اعتماد بين كاربران ناشناس، پيش¬بيني شده است.
براي ارزيابي روش پيشنهادي جهت پيش¬بيني اعتماد، از مجموعه داده¬ي Epinions استفاده شدهاست و نتايج حاصل، با چهار روش پايه مختلف مقايسه شده¬اند. نتايج نشان مي¬دهد كه اين روش نسبت به روش¬هاي پايه¬ي در نظر گرفته شده، دقت پيش¬بيني بالاتري دارد و با استفاده از روش پيشنهادي، دقت پيش¬بيني تقريباً به 93% رسيده است.
واژههاي كليدي:پيش¬بينياعتماد، شبكه¬هاي چندلايه، رتبه¬بندي گره¬ها، شبكه¬هاي اجتماعي.