-
شماره ركورد
17181
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
17181
-
پديد آورنده
مريم رباني مورخ
-
عنوان
طراحي خانه هاي روستايي انعطاف پذير در جهت پاسخگويي به گردشگري پايدار
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
مهندسي معماري
-
تاريخ دفاع
دي 1395
-
استاد راهنما
دكتر عباس يزدانفر - دكتر سيد باقر حسيني
-
دانشكده
معماري شهرسازي
-
چكيده
چكيده
منشأ بسياري از مشكلات روستاها بيكاري و مهاجرت افراد جوان به شهرهاست. از سويي روستاهاي موجود در مناطق خوش آبوهوا (در پژوهش حاضر منطقه عباسآباد مازندران ) مورد هجوم ساختوسازهاي نامناسب نيز قرار مي¬گيرند و روستاييان هم به دليل نيازهاي مالي چارهاي جز فروش زمينهاي خود ندارند. در روستاي موردمطالعه اين مشكلات بهوضوح قابل رؤيت هستند؛ به طوري كه روستاييان به دليل كوهستاني بودن منطقه توانايي كشاورزي يا باغداري براي كسب درآمد ندارند و شغل دامداري نيز كه از گذشته در اين روستا وجود داشته با فوت دامداران قديمي و مهاجرت فرزندان آنها ، محدود به چند خانواده شده است.
گردشگري يكي از راهحلهايي است كه امروزه در مقابل روستاها گشوده شده است؛كه البته در صورت عدم توجه و دقت لازم، خود ممكن است سبب پديد آمدن معضلات جديد شود. گردشگري پايدار در مناطق روستايي كه به دنبال تنظيم روابط ميان گردشگر ، ميزبان و محيط است، مي¬تواند پيشنهاد بسيار خوبي جهت ايجاد يك سازوكار فعال براي احياي بافتهاي روستايي باشد و از سوي ديگر انتخاب شيوه مناسب براي گردشگري در مناطق روستايي بسيار حائز اهميت است. بنابراين با بررسي شيوههاي موجود گردشگري (خانههاي دوم ، مسافرخانه و خانه اجارهاي ) شيوه سوم كه بهطور غيررسمي در روستاها و ازجمله روستاي مورد مطالعه جاري هست ، مناسب ترين گزينه شناخته شد كه براي تحقق اين امر لازم است خانه¬هايي متناسب با نيازهاي زندگي روستايي و هم چنين اقامت گردشگران در اوقات گردشگر پذير طراحي شوند.
اصلي ترين سوالات اين پژوهش به شرح زيراست:
- كدام شيوه ي گردشگري مناسب مناطق روستايي است؟ (با توجه به نظر مردم منطقه)
-چگونه مي¬توان به هماهنگي و همسويي معماري اقامتگاه ها با بستر طبيعي و فرهنگي منطقه (روستاي دراسرا) دست پيدا كرد؟
-الگوهاي تغييريافته در شيوه زندگي وقت آزاد نسبت به شيوه زندگي سنتي روستايي كدامند؟
پژوهش حاضر ماهيتي كاربردي دارد و روش تحقيق تحليلي- توصيفي مي¬باشد. در اين تحقيق ابتدا به روش تحليل محتوا و به وسيله مطالعه كتابخانه¬اي و بررسي پايگاه هاي مجازي معتبر كليد واژه هاي "گردشگري پايدار" ،"گردشگري روستايي" و" معماري انعطاف پذير" مورد جست و جو قرارگرفتند و نتايج مورد نياز استخراج شدند با توجه به مطالعات انجام شده شيوه ي كاشانه گردشگري( اتاق يا خانه اجاره اي) كم ترين ميزان آسيب ها را درميان شيوه هاي موجود گردشگري خواهد داشت. از سويي ميان گونه هاي انعطاف پذيري ، "تطبيق پذيري" و "تنوع پذيري" به دليل مطابقت بيش تر با زندگي روستاييان، گزينه هاي مناسب براي استفاده در طراحي خانه هاي روستايي شناخته شدند. سپس براي آگاهي از نظر مردم منطقه، 22 نفر از آن ها به طور نمونه تصادفي انتخاب و مصاحبه هايي انجام شد. تحليل اين مصاحبه ها در نرم افزار SPSS نشان داد در بين روستاييان علاقه به اجاره و اسكان گردشگر وجود دارد. همچنين در رابطه با تمايل به حضور گردشگر در طبقه مجزا و يا يك طبقه مشترك با صاحبخانه مشخص شد تمايل به طبقه مجزا در بين سوال شوندگان بيشتر است. روستاييان با بازديد گردشگران از مراسم مذهبي و آداب و رسوم سنتي آن ها كاملا موافق بودند. و نيز مشخص شد ارتباطي معنا دار و همسو ميان دو مفهوم و متغير"علاقه به حضور گردشگر وپذيرايي از او" و "تمايل به كسب درآمد و فروش " وجود دارد. علاوه برآن براي شناخت بستر طراحي، تعدادي از خانه هاي موجود روستا برداشت شدند و از نظر كالبدي و عملكردي مورد تحليل قرار گرفتند. از حاصل مصاحبه ها و مطالعات ميداني، نكات طراحي استخراج شدند.
واژگان كليدي: گردشگري پايدار، گردشگري روستايي، معماري انعطاف پذير، روستاي دراسرا.
-
تاريخ ورود اطلاعات
1396/02/04
-
تاريخ بهره برداري
1/1/1900 12:00:00 AM
-
دانشجوي وارد كننده اطلاعات
مريم رباني مورخ
-
لينک به اين مدرک :