-
شماره ركورد
17532
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
17532
-
پديد آورنده
سعيد خسروي
-
عنوان
مطالعه و بررسي مشكلات معلولين در جابجايي به منظور استخراج فاكتورهاي موثر بر طراحي با نگرش كاربرمحور
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
طراحي صنعتي
-
تاريخ دفاع
مهر 1395
-
استاد راهنما
دكتر ناصر كلينيي
-
دانشكده
معماري و شهرسازي
-
چكيده
نرخ رو به رشد جامعه معلولين از يكسو؛ و نيازمندي آنها به ابزارهاي كمكي همچون ويلچر ضرورت اين تحقيق را بيان ميكند.
معلوليت و نياز به توابخشي عوارض ناشي از آن؛ نياز به توسعه محصولات و تجهيزات مورد نياز آنها را افزايش داده است. همچنين فوايد ويلچر از جمله افزايش استقلال فردي، افزايش اعتماد به نفس، ممانعت از خشكي و دفورميتي مفاصل، ممانعت از تحليل عضلات، فعال شدن سيستم ادراري و افزايش گردش خون؛ دلايلي هستند كه نياز به ويلچر )و باز طراحي آنرا( را براي معلولين
پر رنگتر ميكنند. در رابطه با مشكلات معلولين سه رويكرد پيش روست: مناسب سازي فضاهاي شهري؛ طراحي تجهيزات و تكنولوژي هاي كمكي جديد؛ طراحي مجدد و رفع عيوب ويلچرهاي فعلي.
يكي از راهكارهاي رفع مشكلات معلولين، داشتن ويلچرهايي منطبق بر فعاليت هاي روزمره و خواسته هاي حقيقي آنهاست.
بدين منظور اين رساله با رويكرد كاربر محور، طراحي براي معلولين قطع نخاعي آسايشگاه جانبازان اصفهان را آغاز كرده و ) مشكلات جابجايي آنها را در راس اهداف خود قرار داده است. مطابق با اين رويكرد و براساس متدهاي پيشنهادي مگواير ) 1002 ابتدا فرآيند طراحي و ريز فرآيندهاي پيشنهادي اين مطالعه ترسيم شده؛ سپس ابزارهاي همدلي با كاربر )تحليل زمينه استفاده، مشاهده، مصاحبه عميق، يك روز از زندگي، طوفان فكري، ...( اعمال و ليست ويژگي ها استخراج شده است. سپس به منظور اولويت دهي به مهمترين خواسته هاي اين معلولين با اعمال فرايند تحليل سلسله مراتبي (AHP) بر روي يافتههاي حاصل از مطالعات كاربرمحور؛ دو فاكتور ارگونومي و تعميرپذيري مشخص گرديد. مطابق با اين فاكتورها؛ رفع مشكلات جابجايي بين فضاهاي عمومي و خصوصي )زيرگروه ارگونومي( از اهم احتياجات اين معلولين است. ضمن اينكه پيشگيري از زخم بستر، راحتي كوسن، قابليت تغيير ابعاد و.... نيز مورد درخواست آنها بوده است. سپس ليستي از خواسته هاي معلولين در قالب پارامترهاي طراحي)ترجمه فني و عملكرديِ خواسته ها( تهيه شده است. به موازات مشكلات ويلچرهاي كنوني نيز استخراج شده كه گوياي عدم تطبيق آن با نيازها و خواسته هاي كاربرانش مي باشد. سپس به روش طوفان فكري به ايده هاي طراحي دست يافته و طرح برتر با نرم افزار كتيا توسعه يافته و توسط پرينتر سهبعدي مجسم شده است. در مرحله بعد ابعاد مختلف آن توسط متخصصين امر )طراح، تعميركار، فيزيوتراپيست و يكي از جانبازان آسايشگاه( ارزيابي شده و اشكالات و پيشنهادات آنها براي اصلاح طرح استخراج گشت. مدل اصلاح شده بعدي، طراحي مجدد ويلچري را به نمايش ميگذارد كه ميتواند تا حد بالاي انتظارات معلولين را برآورده سازد.
كلمات كليدي: معلوليت، طراحي ويلچر، مشكلات جابجايي، آناليز عملكرد، تحليل سلسله مراتبي
-
تاريخ ورود اطلاعات
1396/03/21
-
تاريخ بهره برداري
1/1/1900 12:00:00 AM
-
دانشجوي وارد كننده اطلاعات
سعيد خسروي
-
لينک به اين مدرک :