-
شماره ركورد
2603
-
شماره راهنما(اين فيلد مربوط به كارشناس ميباشد لطفا آن را خالي بگذاريد)
2603
-
پديد آورنده
سحر بيات
-
عنوان
طراحي فرودگاه بين المللي اهواز با رويكرد بهره وري انرژي
-
مقطع تحصيلي
كارشناسي ارشد
-
رشته تحصيلي
معماري
-
سال تحصيل
آذر ماه 1394
-
تاريخ دفاع
آذر ماه 1394
-
استاد راهنما
دكتر يزدانفر - دكتر حسيني
-
دانشكده
معماري و شهرسازي
-
چكيده
چكيده
درگذشته، ساخت و ساز براساس خرد بومي است كه از مشاهدات محيط طبيعي بوجود آمده است. امروزه، چنين جنبههايي در مرحله شكلگيري نسل جديد معماران كنار گذاشته ميشود. دانشجويان براي يادگيري در مورد نحوه ايجاد يك محيط راحت با تبعيت از فيزيك، يعني قانون طبيعت تشويق نميشوند در عوض اين كارها به ديگر اشخاص حرفهاي واگذار ميشود كه در فناوري هاي مدرن تخصص دارند. اين امر، بيانگر فقدان دانش و توانايي است و روند خطرناكي براي اين كار به شمار ميرود.
علاقه روزافزون به ثبات و پايدارينشان ميدهد معماري كه بدون خرد بومي ساخته ميشود نقش مهمي در برنامه ريزي فرآيند بازي ميكند و در حد كافي موثر نيست. براي اينكه پروژه هاي معماري راپايدار كنيم، دانش علمي بايد در موضوعات معماري مطرح شود و بعنوان يك اصل اساسي و شكل دهنده تلقي شود. ثبات و پايداري نبايد يك هدف يا افزونه تخيلي باشد بلكه بايد شالوده و ساختار باربَر هر پروژه باشد.
به دو دليل، پرداختن به انرژي يك موضوع فوري در مسير پايدار به شمار ميرود: تغييرات آب و هوايي حاصل از انتشار گازهاي گلخانه اي با استفاده از سوخت فسيلي انجام ميشود و تقليل آنها به عنوان يك منبع جهاني با عدم موجوديت آنها در آينده همراه است. دستگاههاي بين المللي كه ضرورت كاهش اساسي در انتشار كربن را بيان ميكنند، براي انجام اين كار استفاده از سوخت فسيلي كه مبناي سبك زندگي فعلي ما را ميسازد، با گزينه هاي تميز و قابل احيا جايگزين ميكنند.
آيا ساختمان پايانه انرژي صفر خالص با توجه به مصرف انرژي و هزينه در مقايسه با توسعه برنامه فعلي فرودگاه ، پايدارتر است؟
هزينه يك شاخص مهم براي امكان سنجي پروژه است نه تنها به اين دليل كه آن براي علاقمندسازي سرمايه گذاران مشكل است بلكه يك روش پايدار است چون معمولا هر چه كه هزينه كمتري داشته باشد، از منبع كمتري استفاده ميكند.
در ابتدا شاخصهايي را براي ارزيابي عملكرد راهكار استاندارد در اين پروژه تعيين مي شود و در مرحله بعدي، فرآيندي را طراحي كرده و فرآيند را با توجه به ساختمان انرژي صفر خالص تحليل مي شود. فرآيند طراحي اساسا براساس راهبرد مرحله جديد "اندي وان دندوبلستين" است كه بر اهميت اجتناب از سوخت فسيلي در برنامهريزي جريانهاي انرژي زائد تاكيد دارد و كتاب توماس هوتمن به نام "طراحي انرژي صفر خالص" كه براي معماران تجاري يك راهنماي خوبي به شمار ميرود، هشت مرحله براي كاهش روزافزون نياز انرژي ساختمان ارائه ميكند و استفاده از آن را بهينه ميسازد.
كليد واژه: پايداري، معماري، صفر انرژي، فرودگاه، سوخت فسيلي.
-
لينک به اين مدرک :